SPACE-S heeft de wind mee

Hoe ervaar je straks de wind in de wijk? Om hier inzicht in te krijgen, hebben we een windstudie uit laten voeren. Het bureau Exiss maakte een computermodel van niet alleen SPACE-S, maar ook de direct omliggende gebouwen. Ze keken naar de 4 windrichtingen. En keken zowel naar de zomer als je veel buiten bent, als naar de winter als het meestal het hardst waait.

Goed nieuws: uit de windstudie komen geen zorgen voort. Er zijn wel plaatsen met windbelasting, maar die is niet problematisch. Zo wordt bij de bedachte verblijfsplekken op de begane grond de wind gedempt. Ook ontstaan er geen ‘windtunnels’, zodat een probleem met ‘gierende wind’ (zoals je misschien kent van het plein bij de Emmasingel) niet zal ontstaan. Op de daken van de torens van SPACE-S wordt de wind logischerwijs niet gedempt, dus hier is het alleen prettig als er weinig wind is. De windstudie wordt ook gebruikt bij het ontwerp. Zo geeft het waardevolle informatie voor bijvoorbeeld het bepalen van de posities van de balkons.

Korte toelichting: de beelden zijn de resultaten ten opzicht van een ingestelde grenswaarde. Hoe roder, hoe dichter bij de waarde. De rode kleuren betekenen echter niet dat er een probleem is, maar dat hier de wind dichter bij de waarde komt en dus minder wordt gebroken door andere objecten. Wind waait op een snelheid en wordt al dan niet gebroken door objecten (gebouwen en bomen) die de wind onderweg tegen komt.

Windrichting Zuidzuidwesten (5 m/s – ca windkracht 3) als je op straatniveau staat:

a1

Windrichting Zuidzuidwesten (5 m/s – ca windkracht 3) als je op de hoogte staat van het dek in fase 1:

a2

Windrichting Oostnoordoost (8m/s – ca windkracht 5) als je op straatniveau staat:a3

Windrichting Oostnoordoost (8m/s – ca windkracht 5) als je op de hoogte staat van het dek in fase 1:

a4

 Windrichting Westzuidwest (5 m/s) als je op straatniveau staat:

a5

Windrichting Westzuidwest (5 m/s) als je op de hoogte staat van het dek in fase 1:

a6

Bekijk hier ook het gehele rapport van de windstudie