Je woonomgeving op SPACE-S creëer je zelf! Je kunt op verschillende manieren inbreng geven om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van SPACE-S. Ideeën delen, bijeenkomsten bijwonen, meedoen aan discussies, initiatieven opzetten: het kan allemaal. Do it yourself, powered by SPACE-S!

Workspaces

In Workspaces werkt een groep bewoners samen met een leden van team SPACE-S aan één bepaald onderwerp. De volgende Workspaces zijn nu actief:

Woongroepen

Wooninitiatief Plu-S
Een groep enthousiaste ouders met een mooi plan voor hun kinderen: een kleinschalig wooninitiatief voor en samen met jongeren die een licht verstandelijke beperking hebben.

Actieve initiatieven van bewoners

Huiskamer SPACE-S
Voor en door bewoners! Elke eerste donderdag van de maand ontmoeten toekomstige buren ontmoeten elkaar in het Glaspaviljoen. Elke Huiskamer heeft een eigen thema.

Stadscamping
Gaaf: een nacht kamperen op het terrein van SPACE-S. Om elkaar te ontmoeten en alvast de sfeer van SPACE-S te proeven! De eerste Stadscamping in 2013 was zo’n succes dat er in 2014 een tweede editie werd gehouden.

Overige initiatieven van bewoners

Mazzelkring
Ruilhandel van tijd, diensten en voorwerpen tussen bewoners van SPACE-S

SPACE-S feels good
Event op 18 mei om nieuwe bewoners SPACE-S te laten ervaren, proeven, zien, voelen.

Woonwensen app
Smartphone app om de wensen van bewoners SPACE-S op te halen

Collectief Kunstwerk
Met alle bewoners een gezamenlijk kunstwerk maken voor op een centrale plek op SPACE-S

Wil jij je aansluiten bij deze initiatieven? Of heb je zelf een initiatief? Mail dan naar info@space-s.nl of plaats een bericht op www.facebook.com/space040.

a12-b

Gezamenlijke ruimtes op SPACE-S: hoe wil jij deze gebruiken?

Best bijzonder: op SPACE-S huur je niet alleen een fijne woning, je krijgt er ook gezamenlijke ruimtes bij! Bijvoorbeeld om je buren te ontmoeten, voor wat extra buitenruimte en voor activiteiten die niet in je woonkamer passen. Wat we precies gaan doen in die gezamenlijke ruimtes? Dat is aan jou!

Denk jij mee over de gezamenlijke ruimtes?

In het LAB op 22 januari vullen we samen de functies van de gezamenlijke ruimtes in en bespreken we welke activiteiten er plaats gaan vinden. Willen we een muziekkamer of juist een werkplek? Gebruiken we de ruimtes gezamenlijk of ook privé?

We beginnen niet vanaf 0. In eerdere bijeenkomsten en via Facebook verzamelden we al heel goede ideeën. Deze gooien we niet zomaar weg! Zij vormen het startpunt van het LAB. Welke ideeën worden het meest enthousiast ontvangen en welke ideeën heb jij zelf nog meer? We zijn benieuwd!

Locatie: Videolab, Torenallee 20, 5e verdieping
Datum: donderdag 22 januari
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur (kom op tijd, want de hoofddeur valt in het slot)
Matspunt: ja

Deel jouw ideeën!

Op Facebook vind je een fotoalbum over de gezamenlijke ruimtes. Hierin vind je alle moodboards, inspiraties en ideeën die jullie al eerder aandroegen. We vullen dit album graag aan met jouw ideeën, dus stuur ze vooral in via Facebook of info@space-s.nl!

Voor de bewoners die staan te trappelen om hun creativiteit los te laten op de inrichting van de ruimtes: wacht daar nog heel even mee. Nu kijken we eerst naar de functie en activiteiten, daarna naar de inrichting en het beheer die hierbij passen.

Welke gezamenlijke ruimtes komen er?

Op SPACE-S komen de volgende gezamenlijke ruimtes:

  • Woon- en logeerkamer in blok 1
  • Buurthuis in blok 5
  • Serre, grenzend aan een dakterras in blok 1
  • Serre, grenzend aan een dakterras in blok 5
  • Daktuin op blok 2
  • Daktuin op blok 6
  • Daktuin met moestuin op blok 4

Hieronder zie je de ideeën voor de verschillende gezamenlijke ruimtes.

Huis- en logeerkamer in blok 1

Op de eerste verdieping, met openslaande deuren naar een hofje, ligt de gezamenlijke huis- en logeerkamer. De ruimte bestaat uit een gangetje, met links een grote kamer van ongeveer 28 m2 en rechts een keukentje, een toiletruimte, een doucheruimte en een kleine kamer van ongeveer 16 m2.

locatie en ideeën huiskamer

Buurthuis in blok 5

In blok 5 komt op de begane grond een buurthuis. Deze grenst aan het grote hof van SPACE-S. Het centrale punt van het buurthuis is een grote ruimte, met open doorloop naar een kleinere ruimte. Aan de andere kant van de grote ruimte zit een keukentje en daarnaast zitten twee toiletten.

ideeën en locatie buurthuis

Serres met daktuinen

In blok 1 en 5 komen op de 6e verdieping serres. Deze zijn met een loopbrug verbonden met daktuinen. Dit levert een mooie combinatie op van een binnen- met een buitenruimte. De serre in blok 1 is een kleinere ruimte. De serre in blok 5 is iets groter en heeft ook een eigen toilet.

locaties en ideeën serres

Daktuin met moestuin

Op het dak van blok 4 komt een grote daktuin met de mogelijkheid om een moestuin en bijvoorbeeld een kas te maken.

locatie daktuin met moestuin

Verslag Huiskamer #2, 4 december

“Ik mag niet klagen” wordt vaak gezegd maar gisteravond bij de tweede Huiskamer mocht het even wel. Een ieder kreeg de gelegenheid eens lekker zijn beklag te doen over dingen waar hij of zij zich in zijn huidige woonomgeving aan ergert. Maar niet vrijblijvend want het was wel de bedoeling om het op te lossen zonder te klagen. Dus als de buren bijvoorbeeld de muziek te hard hebben staan ga je niet op de muur bonken maar geef je aan in welke winkel een koptelefoon in de aanbieding is of geef je ze een cd met muziek die je zelf mooi vindt.

Dat bleek niet altijd even gemakkelijk; klachten als “Zooi in de openbare ruimte” en “Mijn huisgenoten jatten mijn spullen steeds” vergen een mindset om ze positief te benaderen. Toch zijn er wel voorstellen uitgekomen die op een positieve manier omgaan met het probleem.

Zo werd voor de “zooi” gesuggereerd om een whiteboard in de openbare ruimte neer te zetten waarop duidelijk kan worden aangegeven wie wat doet en heeft gedaan en waar je complimenten op kunt achterlaten om een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel te creëren. Jatten is bijna onmogelijk om tegen te houden; je gaat ervanuit dat men dat niet doet. Wel kwam het voorstel voor een “lost and found” voor bewoners die spullen zijn kwijt geraakt.

huiskamer-space-s-december-03

Beveiliging fietsstallingen

Een ander lastig thema bleek de beveiliging van fietsen en scooters. Er blijken op Strijp-S al meerdere scooters en fietsen uit fietsenstallingen te zijn ontvreemd. Aangezien voorkomen beter dan genezen is en we het niet fijn vinden als Space-S een “gated community” wordt zou het goed zijn als er in de fietsenstallingen en -bergingen goede mogelijkheden zijn om je fiets aan vast te maken in de vorm van ringen in de muur of zogenaamde fietsnietjes en dat de stallingen aan drukken openbare plekken liggen.

Voor andere, meer technische klachten was de oplossing vrij simpel; van tikkende verwarmingsbuizen hebben we op Space-S geen last want de woningen krijgen vloerverwarming en tochtende ramen komen in nieuwbouw ook niet meer voor.
Het was in elk geval een geslaagd avondje gevuld met goede discussies, leuke gesprekken en een rituele verbranding van al onze ergernissen.

Meedoen!

Als extraatje kwam naar boven drijven dat een online platform toch wel héél erg handig is voor veel van de aangedragen oplossingen. Naast de werkgroep die Woonbedrijf hiervoor vormt is de Huiskamer een uitgelezen plek om hier eens over te bomen. Bij deze een oproep aan bewoners die ervaring hebben met het opzetten van zo’n platform of daar wel ideeën over hebben om mee te helpen een Huiskamer over dat thema te organiseren.

Meld je aan via de Facebookpagina van Space-S of die van Huiskamer Space-S of stuur een mailtje naar info@space-s.nl of trek Wessel, Davy of Kiki aan hun jasjes.

huiskamer-space-s-december-02

huiskamer-space-s-december-04