Verslag Huiskamer #2, 4 december

“Ik mag niet klagen” wordt vaak gezegd maar gisteravond bij de tweede Huiskamer mocht het even wel. Een ieder kreeg de gelegenheid eens lekker zijn beklag te doen over dingen waar hij of zij zich in zijn huidige woonomgeving aan ergert. Maar niet vrijblijvend want het was wel de bedoeling om het op te lossen zonder te klagen. Dus als de buren bijvoorbeeld de muziek te hard hebben staan ga je niet op de muur bonken maar geef je aan in welke winkel een koptelefoon in de aanbieding is of geef je ze een cd met muziek die je zelf mooi vindt.

Dat bleek niet altijd even gemakkelijk; klachten als “Zooi in de openbare ruimte” en “Mijn huisgenoten jatten mijn spullen steeds” vergen een mindset om ze positief te benaderen. Toch zijn er wel voorstellen uitgekomen die op een positieve manier omgaan met het probleem.

Zo werd voor de “zooi” gesuggereerd om een whiteboard in de openbare ruimte neer te zetten waarop duidelijk kan worden aangegeven wie wat doet en heeft gedaan en waar je complimenten op kunt achterlaten om een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel te creëren. Jatten is bijna onmogelijk om tegen te houden; je gaat ervanuit dat men dat niet doet. Wel kwam het voorstel voor een “lost and found” voor bewoners die spullen zijn kwijt geraakt.

huiskamer-space-s-december-03

Beveiliging fietsstallingen

Een ander lastig thema bleek de beveiliging van fietsen en scooters. Er blijken op Strijp-S al meerdere scooters en fietsen uit fietsenstallingen te zijn ontvreemd. Aangezien voorkomen beter dan genezen is en we het niet fijn vinden als Space-S een “gated community” wordt zou het goed zijn als er in de fietsenstallingen en -bergingen goede mogelijkheden zijn om je fiets aan vast te maken in de vorm van ringen in de muur of zogenaamde fietsnietjes en dat de stallingen aan drukken openbare plekken liggen.

Voor andere, meer technische klachten was de oplossing vrij simpel; van tikkende verwarmingsbuizen hebben we op Space-S geen last want de woningen krijgen vloerverwarming en tochtende ramen komen in nieuwbouw ook niet meer voor.
Het was in elk geval een geslaagd avondje gevuld met goede discussies, leuke gesprekken en een rituele verbranding van al onze ergernissen.

Meedoen!

Als extraatje kwam naar boven drijven dat een online platform toch wel héél erg handig is voor veel van de aangedragen oplossingen. Naast de werkgroep die Woonbedrijf hiervoor vormt is de Huiskamer een uitgelezen plek om hier eens over te bomen. Bij deze een oproep aan bewoners die ervaring hebben met het opzetten van zo’n platform of daar wel ideeën over hebben om mee te helpen een Huiskamer over dat thema te organiseren.

Meld je aan via de Facebookpagina van Space-S of die van Huiskamer Space-S of stuur een mailtje naar info@space-s.nl of trek Wessel, Davy of Kiki aan hun jasjes.

huiskamer-space-s-december-02

huiskamer-space-s-december-04