Verslag LAB centrale trap

In het LAB over de centrale trap op 18 november was het eindelijk zover: we werkten alle moodboards, sfeerbeelden en inspiraties uit in één voorkeursmodel dat Inbo uit kan gaan werken in een ontwerp. Met bijna 20 bewoners, onder wie een aantal nieuwe gezichten, gingen we aan de slag.

Alle moodboards bij elkaar

We trapten de avond af met het samenbrengen van alle moodboards en ideeën die jullie via Facebook, e-mail en in de Huiskamer hebben voorbereid. Elke bewoner legde zijn of haar eigen moodboard, materiaalkeuze en ideeën uit. Dit gaf een enorm gevarieerd plaatje: van industrieel, design en strak tot romantisch, kleurrijk en speels.

Maar we zagen ook een belangrijke overeenkomst: de trap is méér dan een trap alleen. Het is ook een zitplek, een podium, een lichtobject…

De vorm van de trap

Na het bespreken van de moodboards, verdeelden we ons in 2 groepen. In elke groep bespraken we de vorm en ruimtelijke verschijning van de trap. Moet het een eyecatcher zijn of juist een ingetogen trap, voor wie is de trap eigenlijk bedoeld, hoe borgen we de privacy van de bewoners die naast de trap wonen?

Dit leidde tot een aantal belangrijke uitgangspunten voor de trap:

  • Het wordt een simpel ontwerp: “De Drie Wachters (het entreehek) is de eyecatcher, de trap hoeft niet zo opvallend te zijn. Anders wordt het zo’n Sprookjesbos!”).
  • De trap wordt een rechte trap met plateau. Zo steekt de trap wat verder het plein op en wordt er beter voor de privacy van de omliggende woningen gezorgd. Extra detail: de trap is zo zichtbaarder vanuit de Torenallee en de Schootsestraat!

lab-centrale-trap-02lab-centrale-trap-03

Sfeer, kleur en materialen

Dan de volgende stap: hoe brengen we al die verschillende moodboards samen in één gezamenlijke sfeer en kleur- en materiaalkeuze? Er waren zóveel ideeën, dat we uiteindelijk met een stemronde een top 4 opstelden:

  1. De trap als lichtobject. Het zou zelfs extra mooi zijn als ‘De Drie Wachters’ en de trap zoveel licht geven, dat verdere straatverlichting niet of nauwelijks nodig is. Het licht schijnt natuurlijk naar beneden, zodat dit niet voor overlast in de woningen zorgt.
  2. De trap is ingetogen: “het hoeft geen toeristische attractie te worden”.
  3. De trap is méér dan een trap, bijvoorbeeld een zitplek of een podium.
  4. Hout is een belangrijk materiaal. Tim: “’Je moet hout gebruiken voor alle zaken die je aanraakt, zoals de leuning”.

Voor de 3 andere buitentrappen op SPACE-S is het uitgangspunt dat ‘het wel familie moet zijn van de centrale trap maar dat mag subtiel vormgegeven zijn’. Zo kan de eventuele zitplek misschien wel terugkomen bij de trap tussen het hofje en verhoogde tuin en het lichteffect bij de andere trappen.

En nu?

Inbo (de architect) werkt een ontwerp uit voor de trap met alle punten uit het LAB als input. Zodra dit ontwerp is afgerond, delen we deze natuurlijk zo snel mogelijk met jullie!

Het ontwerp kan nog meegenomen worden in de vergunningaanvraag voor heel SPACE-S, die we vóór de kerst hopen in te dienen bij de gemeente!

lab-centrale-trap-04