Hoe krijgen we het straks warm op SPACE-S?

Achter de schermen wordt ook hard gewerkt aan de technische invulling van de woningen op SPACE-S. Zo is er een oplossing gekozen voor de verwarming van de woningen. Dit gebeurt straks door middel van vloerverwarming. En dat heeft voordelen. Je krijgt bijvoorbeeld niet van die onhandige en lelijke radiatoren voor je raam of muur en bent zo veel vrijer in het indelen van je woning. Bovendien is het een energiezuinig systeem. Graag geven je hierbij meer inzicht hoe het systeem werkt en wat het voor je betekent.

Comfortabel en gezond
Bij vloerverwarming wordt je woning verwarmd via (kunststof) buizen die in de vloer zijn aangebracht. Door deze buizen stroomt warm water die de hele vloer gelijkmatig verwarmt. Zo wordt het overal in de woning prettig warm. Behalve een comfortabele woning levert vloerverwarming ook een gezonde lucht op. Ook heeft de installatie weinig onderhoud nodig.

Even wennen
De temperatuur regel je met een centrale thermostaat die in iedere woning hangt. Als je de temperatuur met de thermostaat regelt, moet je erop rekenen dat het opwarmen een tijdje duurt, omdat het hele oppervlak van de vloer moet worden opgewarmd. Dit kost wat meer tijd, omdat het even duurt voor de vloer zelf is opgewarmd. Als de vloer eenmaal warm is, blijft hij ook lang warm. ’s Avonds kun je de verwarming dus ruim voordat je gaat slapen iets lager zetten. Om energie te besparen, is het handig om de temperatuur nooit teveel te verlagen, omdat je dan veel moet stoken om de temperatuur weer op peil te brengen.

Zuinig
Als je nooit vloerverwarming hebt gehad is het misschien even wennen, maar het levert dus wel veel op: een comfortabele en zuinige verwarming. Door de gelijkmatige verdeling van de temperatuur kan het al gauw één tot twee graden lager zijn dan bij centrale verwarming met radiatoren. Door de lagere temperatuur wordt de warmte efficiënter opgewekt. Hierdoor wordt wel 10 tot 20 % op de verwarming bespaard!

Gezond
De goede temperatuurverdeling in het appartement/de loft met vloerverwarming voorkomt dat de lucht gaat circuleren. Daardoor is er geen koude trek langs de vloer en zal zich ook minder snel warme lucht ‘ophopen’ tegen het plafond. Doordat er minder luchtcirculatie is, gaat er ook minder stof rond dan bij centrale verwarming met radiatoren. Vooral mensen met CARA (aandoeningen aan de luchtwegen) hebben hier baat bij.

Tot slot
De keuze voor vloerverwarming betekent ook dat er in de woningen geen gasaansluiting zal komen. Koken gebeurt dus niet op gaspit, maar elektrisch. Ook moet je bij het kiezen van vloerbedekking rekening houden met de vloerverwarming. Het is belangrijk dat de vloerbedekking de warmte en koelte goed doorgeeft. Hier krijg je straks bij het inrichting van je woning advies over van Woonbedrijf.