Verslag COLLECTED VII: Mijn eigen woning

SPACE-S COLLECTED VII
Verslag 15 januari 2014

Steeds concreter: plattegronden krijgen richting.
Ruim 60 toekomstige bewoners hadden een inspirerende avond, te gast bij de architect. Deze avond had woningplattegronden als hoofdthema. Veel bewoners gaven hun mening en visie over de meest gewaardeerde plattegronden die door bewoners zelf waren gemaakt. Het gaf veel inzicht in en richting aan de ontwikkeling van de studentenwoning, het kleine appartement en het grote appartement.
Daarnaast werd gediscussieerd over hoe je Matspunten zou kunnen verzilveren. Tot slot kwamen diverse bewoners aan het woord met ideeën over community-activiteiten. Een drukke en geslaagde avond waarin duidelijk werd dat Space-S steeds concreter wordt!

Nieuwe instromers
Leuk dat er weer onbekende gezichten aanwezig waren deze avond. Space-S blijft nieuwe mensen trekken. In een speciaal ingerichte hoek hebben ze zich uitgebreid laten bijpraten over het stedenbouwkundig plan, over het systeem van Matspunten, over de woningtypes en de prijsindicaties en over de stappen die al genomen zijn en nog gaan komen.
Een vraag die regelmatig terug kwam was: ‘Heeft het nog wel zin als ik nu aanhaak? Kom ik nog in aanmerking of zijn er al te veel Matspunten verdiend?’. Het is zeker zo dat er een redelijk grote groep is die al meer dan twee Matspunten heeft. Maar zelfs als deze groep vanaf nu in zijn geheel zou blijven komen, dan is er steeds minder ruimte. En reken maar dat er bij dit soort projecten altijd nog mensen afvallen die bijvoorbeeld ergens anders een baan krijgen, of een partner in het buitenland, of financiële ruimte om te kopen, of om andere redenen.
Maar tip blijft: wacht niet te lang met aanhaken, want het is het ook vooral om de betrokkenheid te doen. Met elkaar, met het proces, en met de woningen en buitenruimte. Want we zijn er nog steeds van overtuigd dat de plannen beter worden als we van de toekomstige bewoners zelf horen wat ze belangrijk vinden.

Plattegronden
Marinus gaf de aftrap. Hij presenteerde zijn in Sketchup gemaakte loft/woning. De eerste plattegrond die op Facebook is geplaatst en een hoos aan nieuwe plattegronden heeft opgeleverd. Met recht worden Matspunten verdiend voor al het mooie materiaal wat op Facebook geplaatst wordt. Vervolgens zijn we dieper ingegaan om de volgende drie maten van plattegronden: small, medium en large. Martin, Stefan en Aldrik stonden in hun zelf gebouwde woning van piepschuim.

Small
De kleinste is een zelfstandige studenten-unit van ca 30 m2. Belangrijkste conclusies hier waren dat het een mooie ruime plek is, maar misschien zelfs wel iets te duur: liever iets kleiner en iets goedkoper.Verschillen in inrichting van de plattegrond zijn niet heel groot, maar zijn er wel. De plattegrond die het meeste waardering kreeg had een ruim woon/zit-deel aan het raam en een zeer compacte douche/toilet/wastafel.
De discussie bij veel studentenkamers ging naast de hoogte van de huurprijs ook over slimme oplossingen voor kasten/opklapbedden/draaikeukenbladen etc. Normaal gesproken verhuurt Woonbedrijf woningen en geen inbouwsystemen. Maar aangezien het zo vaak terug kwam is toegezegd dat Woonbedrijf/Vestide creatief zal kijken naar mogelijkheden op dit punt.

small

Medium
De middelgrote appartementen hebben een afmeting van bruto 60 m2. Dit is de maast van een ruim appartement met 1 slaapkamer. Er is gewerkt met standaardmaten van 7,5 bij 7,8 vierkante meter waarbij de voordeur uitkomt op een gang/binnengalerij en twee zijmuren en een wand waar ramen komen. Dit is de standaard basismaat. Een behoorlijk aantal van deze woningen kan ook op de hoek komen te liggen waardoor nog extra zijramen denkbaar zijn. Dit biedt nog extra mogelijkheden.

medium

De plattegronden die in alle voorbereidende LAB’s bedacht waren kregen allemaal ongeveer evenveel ‘likes’ deze avond. Duidelijk is dat mensen echt andere keuzes maken binnen deze ruimte. Sommige mensen wilden zoveel mogelijk open. Anderen wilden ook juist een halletje en een berging. Een aantal gemeenschappelijke kenmerken waren er wel. Zo was de plaats van de badkamer niet erg belangrijk. Vaak werd deze wat meer in het stuk weg van de ramen geplaatst (in de buurt van de entree). Het maakt bewoners wel uit hoe de inrichting van de badkamer is maar niet de plek. De eigen buitenruimte (balkon, loggia) is niet heel belangrijk voor de bewoners. Verschillend wordt gedacht over wel of niet een toilet in de badkamer, en de positie van de slaapkamer ten opzichte van het raam. De bewoners vinden mooie grote ramen meestal fijn, en iedereen gaat er van uit dat de keuken in open verbinding staat of onderdeel is van de woonkamer.

large

Large
De bewoners die gaan voor de grotere appartementen van bruto 80 m2 begonnen aan het eind van de avond letterlijk muren te verplaatsen. De energie van het meedenken en beslissen was meer dan voelbaar.
Veel verschillende mogelijkheden zijn er bij de grote plattegronden. Die verschillen mogen ook in de bouw aanwezig blijven. Dat maakt het juist krachtig, zo was de stemming. De plattegrond met de tweede sklaapkamer was minder populair, maar het past wel in deze maat. Veel waardering was er voor een goede aparte berging en apart toilet. Ook werd de eigen buitenruimte mee-ontworpen. Diverse vormen van balkons en loggia’s waren terug te zien. De volgende collected zal hier meer over voorbij komen. Vaak was er een duidelijke scheiding te zien tussen de woonkamer+keuken en de rest van de ruimtes. En ook hier had niemand een aparte afgesloten keuken getekend.

large2

De vraag werd gesteld of er ook nog een sessie komt over lofts. Jazeker! In februari zullen we bij elkaar komen om verder te praten en te ontwerpen hoe we met lofts omgaan, en met wonen/werken en met studentengroepswoningen. Houd Facebook hiervoor in de gaten.

Matspunten
De Matspunten waren onderwerp van gesprek. Drie zaken zijn aan de orde gesteld. Ten eerste is nogmaals uitgelegd hoe je Matspunten kunt verdienen: maximaal twee per gespreksronde (een gesprekronde is de periode tot en met een Collected sessie), waarvan maximaal 1 voor aanwezigheid en meedoen in een LAB of een Collected. En maximaal 1 voor een actieve bijdrage op Facebook of op een andere manier op afstand, bijvoorbeeld door het maken van een moodboard of een plattegrond. We zullen in de toekomst meer verschillende tijden voor bijeenkomsten plannen, zodat je altijd wel een keer kunt. En we zullen het makkelijker maken om op afstand online een bijdrage te leveren.
Als tweede hebben we met elkaar besloten dat de bewoners van Plu-S (kinderen/jong volwassenen met een verstandelijke beperking) die sinds de eerste dagen van Space-S betrokken zijn een voorkeurslocatie aangewezen krijgen. Hiermee zorgen we ervoor dat we het ontwerpen voor en met deze woongroep niet hoeven uit te stellen tot bekend is waar ze definitief zitten en daarmee lopen we geen vertraging op. De voorkeurslocatie is de bovenverdieping van de laagbouw aan de Schootsestraat.
Willemijn leidde het derde punt in: hoe gaan we uiteindelijk de toewijzing organiseren? Twee varianten waren voorbereid en in acht werkgroepen besproken. De reacties waren sterk verdeeld: De bovenste op de Matslijst: kan hij/zij kiezen voor een woning, of een verdieping, of een gebouw of juist voor de sociale omgeving, ofwel naast wie hij hij/zij wil wonen? Wat vinden we belangrijk? En hoe regelen we dat zo dat er geen misverstand of ruzie over kan ontstaan? Wat past het meest bij Space-S?
We gingen in acht werkgroepen uiteen, en de acht werkgroepen kwamen op een verschillend voorstel uit. Gemeenschappelijk uitgangspunt was wel: het is mooi als in Space-S meer mogelijk is dan alleen maar op locatie te kiezen en te zien wie je buren worden. Maar het moet wel super-transparant en eerlijk zijn. De organisatie van Space-S heeft besloten hier vanavond geen besluit over te forceren en er een volgende keer op terug te komen. De invulling van deze uitgangspunten verschilde per groep sterk. Wordt vervolgd!

community

Community-activiteiten
Drie projecten werden gepresenteerd. Projecten die niet per se te maken hebben met ontwerpen of bouwen. Of met wonen over twee jaar. Nee het gaat over dingen die we nu al kunnen doen.
Fleur en Anne werken aan een ruilhandel-model binnen de community van Space-S. ‘Ik kan goed koken, en jij misschien goed huiswerk begeleiden. We helpen elkaar als groep, en betalen elkaar niet in geld uit, maar in een soort puntensysteem. Wie wil meehelpen dit uit te werken?’
Joep en Timon presenteerden de plannen voor het Winterplein. Een ijsbaan en leuke activiteiten. Nodig: vrieskou! Een bewoner uit het ‘publiek’ waarschuwde: gaat het Ketelhuis honderdvijftig meter verderop dat niet ook doen? We zoeken het uit, en werken mogelijk samen.” Ook hier gold: “Wie helpt mee?”
En Rob, Clariet en Frederique waren de vertegenwoordigers van een groep wat oudere bewoners (alhoewel leeftijd niet echt telt) die dol zijn op de energie van Space-S en bij willen dragen aan de wens van de gehele groep om een grotere mix van mensen te krijgen. Ze legden uit dat ze een activiteit gaan presenteren met uitwisseling van talenten, hobby’s, interesses en kansen. Hulp is nog welkom!

Bekijk hier het videoverslag van COLLECTED VII: Schermafbeelding 2014-01-28 om 15.44.13