Verslag en video COLLECTED VI

SPACE-S COLLECTED VI
Verslag 27 november 2013

Kick-off Ontwerpfase: “Hier wil ik wonen!”
Ruim 70 deelnemers waren woensdagavond 27 november klaar voor de volgende stap: aangeven waar ze willen gaan wonen in Space-S. En wat ze daarbij allemaal belangrijk vinden. Het aantal bekende gezichten was weer groter dan tijdens de vorige COLLECTED sessies. De betrokkenheid was dan ook groot, wat je terug zag in het enthousiasme en de diepgang van gesprekken tijdens de discussiegroepen. Veel bewoners wisten al goed waar ze wilden gaan wonen in Space-S. En waren enthousiast over gezamenlijke initiatieven, zoals gemeenschappelijke ruimten in de torens en community-vorming bij de hofjeswoningen.

s

De tijdlijn
De bijeenkomst werd afgetrapt met de introductie van de architect:  architectenbureau Inbo gaat van start met het ontwerp. Architect Bert van Breugel neemt enthousiast de blauwe SPACE-S sjaal in ontvangst, Dan is het tijd voor de menukaart, met alle onderwerpen die komende tijd voor de ontwerpfase op de agenda staan. In juni 2014 is het ontwerp van alle individuele woningen en buitenruimten klaar. De bewonersreacties op het plan van aanpak? Het is belangrijk om een speciale sessie voor ‘kids’ op te zetten, daar wordt dan ook een lab voor georganiseerd. Het eerstkomende lab kwam er al snel aan: lab woningplattegronden op 14 december.

ac1

Mijn locatie
Tijd voor de bewoners om voor het eerst aan te geven waar ze het liefst willen gaan wonen! Op het overzicht van het stedenbouwkundig plan mochten bewoners hun voorkeuren aangeven. Bewonersgroepen ontstonden op drie plaatsen: bovenin de woontoren in fase 1, bovenin de woontoren in fase 2 en bij de lagere hofjes-woningen, daarnaast een kleine groep die nu nog geen locatiekeuze maakt.. Daarna was het tijd voor echte discussie: deelsessies met bewoners die dezelfde voorkeuren hadden.

ac2

Kelly: “Ik kies mijn plek waar er weinig lichtinval is en waar het rustig is. Als ik uit deze rust wil komen, betreed ik simpelweg de trap naar beneden…het echte leven in!”

Mijn buren
‘Het belangrijkst is wederzijds respect’
Bij de verschillende deelsessies werd duidelijk dat bewoners het konden waarderen dat ze hun woonplek nog specifieker konden benoemen. Wie worden mijn buren? En wat zijn de verschillen dan tussen de groepen bewoners? Deze vragen konden voor het eerst voorzichtig beantwoord worden na het plaatsen van de namen en persoonlijke voorkeuren. Zo vonden bewoners van de hofjes-woningen het belangrijk dat iedereen zijn eigen voorkeuren moet kunnen aangeven. Of het nu is om de vogels te voeren, rustig te ontbijten of beschermd te kunnen wonen. De uitwerking moet gezamenlijk zijn. De conclusie is dat naast de ontwerpthema’s ook de sociale thema’s op de agenda blijven staan.

Joey: “Echt fijn dat je voor je er gaat wonen al met je buren om de tafel zit. Om bespreekbaar te maken hoe we samen fijn kunnen wonen!”

Nu concreet met ontwerp aan de slag
‘Ik zoek op licht. Daarom wil ik graag een loft. Ik zoek ook een loft waar ik muziek zou kunnen maken.’
Bij de bewoners was voelbaar dat ze klaar zijn voor de volgende stap: concretisering van het ontwerp. Het moet niet meer alleen gaan over het gevoel van elkaar beter leren kennen en het open discussiëren. Het is tijd voor de uitwerking. De uitnodiging van Inbo architecten sluit hier goed op aan: bewoners zijn het komende half jaar altijd welkom om langs te komen bij het ontwerpbureau om te praten over de uitwerking van hun woning.

Tim: “Nu gaat het er echt om: het ontwerp. We weten al hoe het er 3D uit ziet, maar nu gaan we echt kijken wat er achter die gevel gebeurt.”

Dezelfde mindset
‘Bewoners moeten een gemeenschappelijke plek hebben om elkaar te kunnen ontmoeten’
De bewoners stonden open voor elkaar beter leren kennen, ontwikkeling van sociale controle en organisatie van gezamenlijke activiteiten. Maar het moet niet te gedwongen gaan. Niet meer zoals je altijd ‘hoorde te investeren in je buurt’. Wel door evenementen te organiseren voor medebewoners met dezelfde mindset.
En door gemeenschappelijke plekken te hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Zo waren toekomstige bewoners van de appartementen enthousiast over ondernemen met buren, samen barbecueën in gemeenschappelijke ruimten en gezamenlijk gebruik maken van een extra grote wasmachine.
De conclusie? Zowel tijdens de ontwikkeling als straks als bewoners leven op SPACE-S is er veel ruimte en gelegenheid voor ontmoetingen en verbinding.

Jason: “We zijn toe aan een eigen plekje, waar we samen een community vormen. Meer dan een anoniem rijtjeshuis.”

Vervolg
Het komende half jaar werken we weer vanuit co-creatie samen tijdens de grotere COLLECTED sessies en de deelsessies met eigen invalshoeken. En de eerste drie bewonersinitiatieven staan al op de tijdlijn: de jazz jamsessie, het collectief kunstwerk en het winterplein. Tijd voor verdere uitwerking van ontwerponderdelen en activiteiten!

Bekijk hier het videoverslag van COLLECTED VI:

Schermafbeelding 2013-12-04 om 16.29.10