Verslag COLLECTED II

COLLECTED II: Buitenruimte
Verslag 18 april 2013

“Buiten de ruimte”

Welke opdracht geven we mee aan de coördinerend architect die de buitenruimte gaat ontwerpen? Met die vraag ging de SPACE-S community in april aan de slag op Facebook, om uiteindelijk tot conclusies te komen in COLLECTED II in het hoofdkwartier Drents Dorp, uitkijkend op het veld waar het straks gaat gebeuren. Op deze pagina de opbrengsten van de sessie waarmee we verder aan de slag gaan.

Foto A: Impressie van discussie op 18 april tijdens de sessie
colleted1

DNA als basis
De buitenruimte is een van de belangrijkste elementen voor toekomstige bewoners. Dat bleek uit de vorige fase toen het DNA van SPACE-S (link naar DNA) werd vastgesteld. De kernwaarden GROEN en SAMEN geven aan dat het belangrijk is om te kunnen ontmoeten, spelen, zonnen, in de aarde wroeten, noem maar op. We willen diversiteit, een ruimte waar dingen ontstaan.

Hofjes
Hofjes in een vrij gesloten omgeving. Dit zien toekomstige bewoners als het beste uitgangspunt. Hofjes die divers zijn: een variatie van verschillende formaten, en een beleving die bij ieder hofje anders is. Aandachtspunt is wel dat de hofjes niet zo klein moeten zijn dat er weinig licht komt. En de invulling van de hofjes gebeurt door de bewoners zelf, verschillende sferen voor verschillende doelgroepen. Bomen moeten vooral de kans krijgen in een natuurlijk ondergrond, zodat ze veel groter kunnen worden dan in een pot.

Figuur A: Ruwe schets hoe hofjesstructuur eruit zou kunnen zien
collected2

Openbaar en privé gaan samen
De hofjes zijn openbaar toegankelijk, maar je voelt je wel te gast. Je bent welkom, maar komt wel in een privé omgeving. Aan de kant van de Torenalleen is er een meer publiek karakter. Als je meer de wijk in komt, wordt het karakter meer privé en rustiger. Termen die veel vielen in de discussie zijn: groen, kruip-door-sluip-door, water, parkje, grote boom, verrassing en ontmoeting.

Foto B: Inzending van Chantal Kosten op Facebook
collected3

Collectieve ruimte voor bewoners
De gemeenschappelijke ruimte is nog meer privé, en ligt bijvoorbeeld een of twee niveaus hoger. Collectieve tuinen, een gezamenlijke binnenruimte voor de bewoners, en een route tussen de woningen en tussen de woonblokken. Daar komen geen ongewenste bezoekers, daar is de ontmoeting tussen bewoners. Groot genoeg om verschillende activiteiten aan te kunnen. Klein genoeg om te zorgen dat het gezellig blijft.

Wensen en ideeën die worden genoemd: een plek om samen een (buiten)film te bekijken. Een flexplek voor zzp’ers. Gezamenlijke fitness en wasmachineruimte. En vooral een paar brede routes of plekken waar ongedwongen dingen kunnen ontstaan. Ook water is belangrijk: opvangen van regenwater, kabbelend water en koelte in de zomer.

Foto B: Inzending van deelnemer Joep Klunhaar over zijn buitenruimte wensen
collected4

Meer dan een dak
Wat betreft de toekomstige bewoners is een dak meer dan een dak, en kan het zeker benut worden. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar is wel specifiek voor de bewoners. Op het hoogste punt een rustig dakterras over de stad. Op andere plekken collectieve tuinen, een plek voor spel of sport, en mogelijk ook zonnepanelen.

Foto C: inzending van deelnemer Ger Post over zijn Buitenruimte wensen
collected5

COLLECTED II levert prachtige bestanddelen op voor het maken van een (schets)ontwerp van de buitenruimte. Een ontwerp dat uiteraard weer wordt voorgelegd en getoetst bij de SPACE-S community. De komende maand (mei 2013) wordt benut om de discussie aan te gaan over het programma. Welke mix van mensen, woningen en functies moet er komen op SPACE-S? Het bouwen aan de mooiste wijk van Eindhoven gaat door!

Bekijk hier de video van COLLECTED II:

Schermafbeelding 2013-05-14 om 17.03.21